top of page

TROMSÖ

DECEMBER 2017

300 kilometer norr om den norra polcirkeln ligger Tromsö i norra Norge. Jag åkte hit i mitten av december för att se norrsken, val och späckhuggare. Flyget från Stockholm till Tromsö tog knappt 2 timmar och det var verkligen ett miljöombyte när man kom fram! Snötäckta fjäll med ett kallt och rått väder.

 

Väl i Tromsö besökte jag Polarmuseet, akvariet Polaria och kabinbanan som tar en upp på ett fjäll med utsikt över hela Tromsö. Under kvällstid är det väldigt fin utsikt från toppen av fjället och om man har tur kan man se norrsken därifrån. Den turen hade jag inte, men när jag kom tillbaka till hotellet som jag bodde på såg jag norrskenet. Jag gav mig då ut direkt för att se norrskenet från en plats som inte var så ljusförorenad. Under kvällen var det inte så mycket aktivitet på himlen, men norrsken såg man trots allt!

 

Under den här delen av året är det mörkt nästan dygnet runt så här långt norr ut. Solen visar sig aldrig, men man får ändå se lite ljus mellan klockan 11 och 13 varje dag. Det var under denna tid som jag åkte ut på havet för att se val och späckhuggare.

DSCN0072.JPG
DSCN0065.JPG

Normalt sett är valarna och späckhuggarna fiender, då späckhuggarna äter nyfödda valar, men på just den här platsen i Nordnorge jagar de tillsammans. De försöker trycka in all sill så långt in som möjligt i fjordarna för att där kunna äta upp dem. När sillen nått änden av fjorden har de ingen utväg och valarna och späckhuggarna kan äta upp dem. Men sillen vet mycket väl vad valarna och späckhuggarna gör, vilket har lett till att sillarna försöker lura in dem i "fel" fjordar. Ett fåtal av alla miljoner ton sill som simmar i de nordnorska fjordarna offrar sig själva genom att försöka få med sig så många valar och späckhuggare som möjligt in i en fjord, medan majoriteten av de andra sillarna går in i andra fjordar där de är säkra. På så vis överlever fler sillar och därför befinner sig inte valarna och späckhuggarna på samma platser som de har gjort under tidigare år. Normalt sett befinner sig sillarna, valarna och späckhuggarna i samma fjordar under 6 till 7 år, efter det går de in i nya fjordar.

 

Under de två timmarna som vi befann oss ute på fjordarna i en ribbåt såg vi 8 knölvalar. Tyvärr såg vi inga späckhuggare, men naturen runtomkring fjordarna var mäktig med stora snötäckta berg. Ett tips är att man sätter sig så långt fram i ribbåten som möjligt. Då ser man hela vägen in i fjorden och man har inga andra personer framför sig som kan täcka ens syn. Det var ganska vågigt när vi åkte, men man fick knappt något vatten stänkt på sig. Efter båtturen åkte vi tillbaka mot Tromsö och stannade i Lyngen Fjords som ligger beläget på en plats utan ljusföroreningar. Turister som åker till Tromsö vill först och främst se norrskenet och alla frågar om man kommer se något norrsken. Om det är klar himmel och mörkt är man garanterad att se norrsken under perioden oktober till mars. Hur mycket norrsken man kommer se beror på solaktiviteten. Ju mer solaktivitet, ju mer norrsken. Jag hade väldigt tur med vädret under hela min vistelse i Tromsö, och norrskenet som vi såg var över hela himlen i grönt, vitt och lila. Det dansade till och med rakt över oss! För att veta om man kommer se mycket eller lite norrsken kan man gå in på aurora forecasts och se vad den förväntade KPI kommer vara samt magnetokeogram. Om den vita eller svarta linjen på magnetokeogram befinner sig ner mot 10 400 innebär det att det är mycket solaktivitet och chansen för att se mycket norrsken ökar.

DSCN0089.JPG
DSCN0103.JPG

Jag såg valar och norrsken med företaget Green Gold of Norway. Prismässigt låg de bäst till bland företagen i Tromsö och man fick se det som man åkte till Tromsö för att se. De var helt okej, men jag saknade att ingen av guiderna berättade om vare sig naturen, norrskenet eller valarna.

 

För att ta kort på norrsken behöver man ha en kamera med lång slutartid. Om man har längre slutartid får man med fler rörelser in i kameran vilket gör norrskenet klarare och starkare färgmässigt. Rekommenderade inställningar på sin kamera är att man har en ISO på 1600, man kan gå ned till 800 om det behövs, och en slutartid på minst 4 sekunder, men som även kan vara 20 sekunder. För att få riktigt tydliga foton behöver man även ett stativ som håller kameran helt stilla. Det är de mest grundläggande inställningarna och självklart kan man ställa in fler inställningar, men det känns inte relevant för amatörfotografen.

 

När ska man då åka till Tromsö? Mellan september och mars kan man se norrsken och mellan november och februari kan man se valar och späckhuggare. Om man vill se både och ska man därför åka dit mellan november och februari. Den bästa tiden för att se valarna och späckhuggarna är när de kommer till Tromsö i början av november. Under de två första veckorna av november kan man se upp emot 100 valar och späckhuggare samtidigt kring sin båt!

​

Min förhoppning med den här resan var att se både norrsken och val, vilket jag gjorde. Norge är väldigt dyrt, men om man vill se norrsken och valar får man betala så mycket som det smakar. Jag anser att varenda krona som jag lade på den här resan var värd vad det kostade. Det är ett konstigt fenomen, men något fruktansvärt hårresande. Man känner sig väldigt liten när man ser norrskenet och man förstår vikingarna som trodde att det var gudarna som pratade med dem genom norrskenet. Jag har haft norrsken på min bucketlist under många år och äntligen fick jag se det, och många fler gånger kommer det att bli!

DSCN0040.JPG
DSCN0282.JPG

© 2023 by Marysol AB

bottom of page