EGYPTEN
Vi landade i Kairo på kvällen med flyget från Amman som kostade 1600 kronor och tog en taxi in till hotellet vid Tahrirtorget där vi bodde i fyra dygn. Man var tvungen att köpa visum på flygplatsen för 400 kronor per person som man fick hos banken innan passkontrollen. Hotellet som vi bodde på hette Miramar Downtown och låg precis bredvid Tahrirtorget vilket är mitten av Kairo. Under arabiska våren 2011 samlades tusentals människor i protest mot den dåvarande presidenten Hosni Mubarak. Då vi kom fram sent på kvällen hann vi inte se något av Kairo förutom bilköer och sanslöst många bilar. För fyra nätter mitt inne i staden på ett helt okej hotell betalade vi 400 kronor per natt.
"Långt, långt borta kan man urskilja pyramiderna täckta i smog från alla Kairos bilar och bussar."
Trafiken in till Kairo från flygplatsen
Kairo på fyra dagar
Dag 1
Idag gick vi till det Egyptiska museet som ligger på Tahrirtorget. Det var ganska stort och hade väldigt många föremål från det antika Egypten. Faraoer, mumier, verktyg, skatter från gravkamrar och Tutankhamuns guldmask fanns där. Totalt hade de ungefär 120 000 föremål inuti museet som var väldigt slitet. De skulle behöva renovera det lite då det på vissa ställen såg fallfärdigt ut. Efter att vi gått runt på museet gick vi ner till Nilen. Det påminde väldigt mycket om floden som rinner igenom Bangkok. Nilen var väldigt stor och bred och likt i Bangkok var det båtar som åkte fram och tillbaka. Vi gick tillbaka runt Tahrirtorget och fann en restaurang där vi åt Shawarma till lunch. Maten var dyrare än vad jag hade trott att den skulle vara. Ungefär 50 kronor per person fick vi betala för en måltid på lite enklare matställen. Trafiken i Kairo är väldigt hetsig, alla bilar tutar hela tiden, det finns inga filer som man följer och folk går rakt över gatan. Övergångsställen existerar inte, så man får vara på alerten och snabba sig över gatan mellan bilarna. Det är som att de kör med tutan här. Organiserat kaos skulle man kunna säga, men det funkar ganska bra trots allt. Jag tror att man som svensk skulle ställa till med väldigt mycket oreda och arga araber om man försökte köra enligt svenska trafikregler, så man gör nog bäst i att låta andra köra en.
​
Generellt sätt är wi-fi uppkopplingen ganska dålig i hela Kairo, om det finns wi-fi så är det väldigt långsamt. Hotellet Ritz som ligger på Tahrirtorget har gratis och jättebra wi-fi. Som svensk kommer man in överallt utan att någon tittar konstigt eller ifrågasätter en, även om man inte har så fina kläder på sig. En bra idé kan vara att man köper ett SIM-kort med surf på flygplatsen hos Orange. Om man vill beställa en Uber eller dylikt från vart man än är i Kairo underlättar det mycket då man slipper leta efter platser som har wi-fi.
Inne i centrala Kairo är det fullt med bilar och kaos dygnet runt, man får akta sig när man går över gatan. Kring Tahrir torget samlas mycket folk snabbt och så även poliser.
Tahrir torget
På eftermiddagen åkte vi till en Bazar som hette Bazar Khan El-Khalili. Om man vill uppleva kommers och folkmyller ska man åka dit. Det var folk överallt som gjorde allt möjligt. Många satt i sina bilar och tutade, gick mellan bilarna på gatan, köpte saker från försäljarna på marknaden, någon kom cyklandes från ett bageri med tiotals limpor på en lång planka som låg och balanserade på huvudet. Allt man kan föreställa sig hända i ett organiserat kaos skedde där. Väldigt häftig och annorlunda upplevelse! Även här i Egypten var alla araber mycket trevliga och glada och nyfikna att se en. Så nyfikna att många ville ta selfies med mig och pappa. Från att vi var turister där i Kairo blev vi nästan turistattraktionen för egyptierna. Det var roligt, men om det istället var vi som hade frågat om vi fick ta kort med dem hade vi säkert fått betala haha.. De försöker tjäna pengar på alla möjliga sätt och utnyttja turisters köpkraft. Man förväntas ge dricks överallt och för allt. Om man går på en toa är det någon där som ska ha pengar, om man går in i en moské ska någon ha pengar för att man tar av sig skor, om man äter lunch ska de ha dricks och folk kommer fram på gatan och försöker vara lite tjenis med en för att tjäna pengar. Som tur är nöjer de sig om de bara får något mynt. Om de får 5 pund (vilket motsvarar 2,5 kronor) blir de jätteglada. Det räcker med att ge ett mynt som är 50 öre så blir de nöjda. Ett bra riktmärke på pris när man är på marknader, i taxi och när man måste förhandla är minst halva priset. Det funkade alltid att få något för halva priset, så uppenbarligen är de nöjda om de lyckas få det. Det är viktigt att man gör upp om priset innan man ska göra någonting, annars kan det bli lite mer än vad man förväntat sig.
Efter bazaren gick vi och satte oss på ett torg framför moskén Al-Hussain och åt middag. Även här var det extremt mycket folk och aktivitet på de som befann sig där. Något som jag reagerat över i både Egypten och i Jordanien är att det är förhållandevis få kvinnor som går klädda i burka. De allra flesta har slöja på sig, men annars tycker jag att de känns väldigt moderna och liberala i sin syn på islam. Efter att bara ha varit i Kairo i en dag kände man sig väldigt säker trots det som skett och övrig osäkerhet i Mellanöstern. Människorna var snälla och man kände inget oroligt i luften alls. Efter middagen åkte vi tillbaka till Tahrirtorget och såg det upplyst i mörkret. Torget är väldigt stort och bevakas av ganska tungt beväpnad militär och polis hela tiden. Allmänt i Kairo finns det mycket polis och militär överallt på gatorna. Jag tycker det är lite svårt att veta om det är tryggt att de finns där eller om det är det motsatta.
I gränderna på bazaren Bazar Khan El-Khalili och en farao på nationalmuseet
Dag 2
Idag gick vi upp tidigt på morgonen och åkte från hotellet vid 07:15 till Giza för att se pyramiderna. Vi beställde en Careem (typ Uber) som tog ungefär 35 minuter till pyramiderna. Taxin kostade 30 kronor hela vägen. Jag har tidigare sagt att araberna har varit väldigt snälla, och det är de verkligen, men kring turistattraktionerna är de väldigt påstridiga och jobbiga. När vi kommer till pyramiderna med taxin försökte några stanna taxin, men taxichauffören fortsatte att köra varpå de börjar springa efter och slå på bilen. Tydligen ville de att taxichauffören skulle släppa oss där så att de kunde ”få” oss och ta oss runt inne vid pyramiderna. Det är väldigt många försäljare, personer med kameler, ”guider”, ”personal” (inom ” då de inte är anställda av någon) även inne vid pyramiderna. Alla vill sälja något till en, men om man gör som pappa och antingen säger att man varit i Kairo tidigare flera gånger eller säger ”nej tack” på arabiska ger de flesta sig av ganska snabbt. Dessutom är de så fräcka vid pyramiderna att de säger att man ska visa sin biljett för dem (när man redan visat den och kommit in på området). Det de gör då är att de tar biljetten och om man inte betalar dem så får man inte tillbaka den. Som tur är så vänjer man sig vid dem efter ett tag och då är det inte lika jobbigt längre.
Det är svårt att förstå hur egypterna kunde bygga dessa enorma pyramider för hela 4500 år sedan. Man förstår inte hur de dels har lyckats bygga dem arkitektoniskt, men även hur de lyckats resa dessa enorma stenblock som väger över ett ton styck.
Sphinxen och Khafres pyramid
Vi började med att gå in i den första och största pyramiden, Cheopspyramiden. Pappa gick in före mig och var där inne väldigt länge och jag började undra vart han tagit vägen. 40 minuter senare kom han ut och då visade det sig att en kines hade svimmat inuti pyramiden och att de släpat upp henne för trapporna inuti pyramiden trots att hon inte var vid medvetande och sedan sparkat på henne. Jag gick in i pyramiden och upp för en lång trappa där det var så trångt att man inte kunde få möte med någon annan person. När jag kommer upp ligger kinesen där helt avsvimmad och stirrar rakt upp i luften. Det såg ut som om hon var död då hon inte verkade andas, så vi vet inte vad som hände med henne sedan. Jag fortsatte uppåt i pyramiden för en till lång trappa och kom tillslut till gravkammaren som var ett rektangulärt rum med kala väggar. Det fanns inget mer där inne, så det var inte alls värt besväret att ta sig in där. Luften var väldigt kvav och det var mycket folk på liten yta vilket gjorde att jag nästan fick klaustrofobi där inne vilket jag aldrig tidigare upplevt. När jag äntligen kom ut ur pyramiden gick vi ner längs sidan och bort till de två andra pyramiderna, Khafre och Menkaure. De är lite mindre än Cheopspyramiden, men fortfarande väldigt stora. Cheopspyramiden byggdes för 4500 år sedan och var fram tills det att Eiffeltornet byggdes världens högsta byggnad, 139 meter hög. Faktum är att Cheopspyramiden består av 8 sidor, och inte 4 som man skulle kunna tro. Varje sida av pyramiden som man med ögat ser är i själva verket två sidor. När solen faller rätt över pyramiderna eller på flygfoton kan man se skuggor som bekräftar att den består av 8 sidor.
Pyramiderna i Giza är de enda av de Gamla sju underverken som idag finns kvar. Cheopspyramiden består av ungefär 2-3 miljoner stenblock av limestone som väger 2-10 ton styck. Man förstår inte hur de har kunnat bygga dessa pyramider för så många år sedan. För att göra det hela lite mer komplicerat fraktade man stenblocken på en båt upp längs Nilen till Giza där pyramiderna står idag. Båten som man använde grävde man ner bredvid Cheopspyramiden för 4500 år sedan och den hittades så sent som 1954. Efter att ha sett alla tre pyramider gick vi ner till Sfinxen som är en 20 meter hög skulptur som föreställer en farao med en lejonkropp. Den byggdes samtidigt som de övriga pyramiderna för ungefär 4500 år sedan. Sfinxen med pyramiderna i bakgrunden var en väldigt fin bild och något man sett hundratalsgånger i historieböcker och i andra resetidningar och på internet, så att äntligen få vara här var riktigt kul. Det är svårt att förstå hur länge pyramiderna har stått här. När Jesus levde hade de alltså redan stått där i 2500 år, och det är 2000 år sedan Jesus levde vilket bara det i sig känns som för länge sedan. Något annat otroligt är att pyramiderna är så välbevarade trots nya riken, plundrare och jordbävningar. Vid pyramiderna var det ännu fler människor än igår som ville ta kort med mig, det är roligt när folk är så nyfikna så att de kommer fram och tar kort med en! Det kan vara smart att göra som vi gjorde idag vid pyramiderna, att man är där tidigt på morgonen kring 8:00 och direkt går in i Cheopspyramiden (om man vill se den) då det snabbt därefter fylls på med väldigt mycket folk på hela området.
"Att ha sett pyramiderna i verkligheten är oerhört mäktigt, man förstår först då hur stora de är"
Efter att ha sett pyramiderna åkte vi tillbaka in till Kairo och till Citadellet. Vi gick aldrig in utan tittade bara på moskén Muhammed Ali från gatan som låg inuti Citadellet och gick sedan ner till moskén Sultan Hassan. De är väldigt stora moskéerna och vackra inuti och utanpå, även om de är gjorda i grå sandsten eller något liknande material som hela Kairo (och Mellanöstern) är gjort av. Jag hade under hela resan haft sedlar under min sko i fall att man skulle bli rånad. Jag tänkte att de låg säkert under min skosula, men det visade det sig att de inte gjorde. När vi kom tillbaka till hotellet efter att ha sett moskéerna skulle jag ta ut pengarna som legat under sulan, men då var de borta. Alltså har en av de som jobbar i moskéerna lyft på min sula och funnit mina pengar och tagit dem. Totalt var det 400 pund (200 kronor) vilket är väldigt mycket pengar för en vanlig egyptier som har en familjeinkomst på 22 000 kronor om året vilket motsvarar 60 kronor om dagen. Denna dagsinkomst för en hel familj förklarar alltså även varför de blir så glada av att få 2,5 kronor i dricks.
På kvällen åkte vi tillbaka till pyramiderna för att se dem upplysta i mörkret. De har såna föreställningar varje dag. Man behöver inte vara orolig över att inte få plats då det inte alls var många som var där och tittade. Så man kan komma dit 10 minuter innan det börjar. Man köper biljett precis utanför Sphinxen i en biljettlucka.
Ibn Tulun moskén och utsikt från Citadellet
Dag 3
Idag åkte vi tillbaka till citadellet då vi inte hade gått in där igår. Vi gick in i moskén Muhammed Ali och hade utanför den en jättevacker utsikt över hela Kairo. Någonstans långt bort bland locket av avgaser som ligger över Kairo såg man konturerna av pyramiderna i Giza. Vi gick runt lite inuti citadellet där det fanns några olika museer. Det mest sevärda var moskén och utsikten, om man har sett utsikt över Kairo och andra moskéer var inte citadellet så sevärt. Jättemånga ville ha bilder med oss här också, så det var kul. Vi fortsatte vidare till Kairos största moské som hette Ibn Tulun moskén. Den var nästan helt och hållet utomhus vilket var rätt häftigt. I anslutning till moskén låg ett museum som hette Gayer Anderson. Pappa tyckte det var sevärt, jag tyckte det var sådär. Man kan läsa om det på Tripadvisor och själv avgöra om det är värt att åka dit eller inte. Trots att Egypten är muslimskt så är ändå 20% av befolkningen i Kairo kristna, men de märks inte så mycket. Vi åkte till det kristna området där det sades att Jesus hade bott när han och hans familj hade kommit till Kairo. Även platsen där det sägs att Moses hittades i vassen var här. På den platsen låg det idag en synagoga som enbart hade 12 aktiva medlemmar, tidigare hade de varit flera tusentals. Vi såg även en kyrka som hette Hanging Church.
Efter att ha sett det kristna kvartet åkte vi på eftermiddagen tillbaka till hotellet. Vi försökte hitta en rooftop bar som vi kunde ta något att dricka vid och se ut över Kairo. Vi kom upp till baren i Hilton, men när vi satt oss ner var man tvungen att beställa för minst 200kr per person vilket vi tyckte var lite för mycket. Så vi gick tillbaka över Tahrirtorget och åt middag på restaurangen där vi åt lunch första dagen. Ett tips är att äta shawarma i crepe med nötkött eller kyckling. Den är riktigt god och finns på många ställen att beställa! Falafel är också gott och billigt här! 8 kronor kostar en falafel i bröd.
Det är väldigt många som frågar vart vi är ifrån. När man säger Sverige blir alla väldigt glada och säger ”Welcome to Egypt”. Vi tror att det hade varit lite värre om man sagt att man var amerikan. Vi liknar ju dem väldigt mycket, men att säga att man är från Sverige är väldigt bra. Det finns nog ett stort underliggande avsky mot USA i nästintill hela Mellanöstern då många sa att de inte gillar amerikaner.
Dag 4
Idag hann vi ta en kort sväng ner på Tahrirtorget innan vi tog en taxi till flygplatsen. Frankrikes premiärminister Emanuel Macron var i Kairo idag så det var väldigt mycket poliser längs med hela motorvägen till flygplatsen. De stod uppradade på båda sidor av vägen med 25 meters mellanrum mellan varandra. Vi flög hem via Kiev med Ukraine Air International. Det kostade ungefär 1200 kronor Kairo – Stockholm och tog ungefär 6h.
Att tänka på i Kairo
​
Det finns två stora taxibolag i Kairo, Uber och Careem. Om man laddar ner apparna betalar man automatiskt i appen och man får ett fastställt ungefärligt pris vilket är skönt då man slipper förhandla om pris eller försöka hitta en taxameter i en av de andra vita taxibilarna som man också kan åka med. En genomsnittlig taxiresa kostar 15-20 kronor om man åker i 20-30 minuter. Det är väldigt billigt med taxi, men det kan ta sin tid på grund av all trafik. Det finns nog inte enda gata i hela Kairo där trafiken faktiskt flyter på bra. I och med att de inte har några bälten bak i taxibilarna så kanske det är lika bra.
Det kan även vara bra att ladda ner Google translate med arabisk översättning till sin mobil då många inte talar engelska och heller inte kan läsa romanska bokstäver. Även Google Maps med offlineläge är bra då det finns begränsat med wi-fi i hela Kairo.
Man måste alltid kunna identifiera sig vart man än är i Egypten, så därför måste man alltid bära sitt pass på sig. Det är bra om man har passkopior och försäkringspapper med sig också.
Vi blev aldrig magsjuka när vi var i Egypten, kanske för att vi tvättade händerna hela tiden när vi skulle äta någonting eller då vi kom i närheten av ett handfat. Vi hade också med oss handsprit som dödar 40% av alla bakterier. Man ska undvika att dricka kranvattnet då man lätt kan bli dålig av det. Köpevattnet kostar bara ett par kronor för en stor flaska i småbutikerna.
Något som är skönt i Kairo är att vi inte har hört en enda svensk person här. Vi verkar vara de enda nordbor som befinner oss i Kairo. Kanske är många avskräckta av den Arabiska våren som var för 8 år sedan och andra oroligheter i arabvärlden. Det är överlag sett inte så mycket utländska turister här, utan främst egyptier från Alexandria som vill se Kairo. Faktum är att vart vi än har varit i Kairo har det känts tryggt och säkert och vi har kunnat gå fritt på alla gator utan några som helst problem. Sen är det klart att man måste vara på rätt platser så klart, men kring alla turistattraktioner där det finns mycket människor i rörelse upplevs det väldigt säkert. Här i Kairo kan alla säga ”Welcome to Egypt” eller ”Do you like Egypt?” även om de inte kan så bra engelska. De är väldigt trevliga araberna.
Jag gillade verkligen att vara i Kairo. Jag har länge velat se pyramiderna och att äntligen få kunna komma hit var väldigt roligt. Kairo är Afrikas största stad vilket gör det naturligt att det är mycket bilar och människor. Hela staden är ett totalt organiserat kaos där det känns som om alla gör lite som de vill. Jag frågade mig flera gånger om det någonsin kommer gå att få ordning på den här staden så att den är lika civiliserad som Stockholm. Det känns väldigt osannolikt, men de kanske klarar av att göra det trots allt. Jag känner att jag har sett Kairo, men skulle gärna åka tillbaka till Egypten för att se Alexandria och dyka vid Röda Havet. Man skulle kunna tro att man för varje resa bockar av ställen på sin Bucketlist, men den växer bara mer och mer för varje resa har jag börjat inse. Det tycker jag bara är positivt för då kommer ens resor aldrig kunna ta slut!!