top of page
IMG_4980.JPG

ABISKO - KEBNEKAISE

Abisko - Abiskojaure (Sjön där vinden börjar tjuta) 15 km

Jag flög upp till Kiruna och tog därifrån buss till Abisko då tågen var inställda. När vi kommit en bit på vägen stod det en ren på vägen som vägrade flytta på sig, det var lite roligt. Den började stånga mot bussen och gick inte åt sidan, tillslut så gav den sig och bussen kunde köra förbi. När jag kom fram till Abisko sken solen och jag gick in på vandrarhemmet där jag köpte en glass, en karta över Abisko/ Riksgränsen ner till Kebnekaise samt en gasburk.

 

Vid halvfem tiden började jag vandra mot Abiskojaure som är den första fjällstationen som man kommer till när man vandrar söderut längs med Kungsleden. Det var 15 km att vandra vilket tog mig 4h. På vägen stannade jag och fikade vid sjön Abiskojaure. Det kostade 200 kronor tälta vid fjällstationen då man inte får tälta någon annanstans inom nationalparken Abisko. Om man fortsätter vandra knappt en timma till är man ute ur nationalparken och man kan då tälta fritt vart man vill. Jag satte upp mitt tält, lagade mat när jag kom fram och sov sedan. Vägen till Abiskojaure var inte något speciellt, man hade kunnat tro att den skulle vara mäktig med Lapporten och fjällen, men faktum är att man bara vandrar i tät björkskog hela tiden, så man ser inte så mycket av naturen runtomkring.

IMG_4614.JPG
DSCN3370.JPG
DSCN3366.JPG

Norra Sverige är ett måste för alla minst en gång i sitt liv.

Påväg från Abisko till Abiskojaure

En vandring på sju dagar

Abiskojaure - Alesjaure (Sjön längst i väster) 22 km

Efter min första natt i tält vaknade jag strax efter klockan åtta på morgonen utvilad. Det hade mulnat på en del, så det vackra vädret från igår var nu borta. Vid 10- tiden började jag den dagslånga vandringen till Alesjaure, 22 km från Abiskojaure. Terrängen var flack i början då man gick genom björkskog som började tunnas ur allteftersom man kom lite längre upp på fjället hela tiden. 

​

Efter cirka en timma då jag kommit ut från nationalparken blev terrängen plötsligt brantare och träden försvann. Nu hade man äntligen en vacker utsikt över alla bergen och de snöklädda topparna. När jag vandrat ett tag uppe på högfjället såg jag bakom mig hur regnet nästan jagade mig. Jag hann precis börja få på mig mina regnkläder innan det började regna ganska mycket. Regnet var inte ihållande utan övergick till temporära duggregn lite då och då under vandringen.

DSCN3395.JPG
DSCN3397.JPG

Vid 14- tiden, halvvägs till Alesjaure fann jag ett vattendrag där jag hämtade vatten och lagade lunch med utsikt över sjön Alesjaure samt de höga bergen, till stor del snötäckta, vars toppar man inte kunde se på grund av alla moln. Precis när jag skulle äta lunch kikade solen fram, det var trevligt och skönt att jag slapp äta i regnet. Jag fortsatte sedan att gå mot Alesjaure och landskapet hela sträckan var oerhört mäktigt och vackert, det är väldigt olikt Sverige. Även om man inte såg hela bergen var landskapet väldigt stämningsfullt, det var som om det nästan talade. När man kom fram till sjön Alesjaure kunde man ta båt över den för att slippa gå sista 6 km, jag skippade det då det kostade 400 kronor och gick istället sista biten längs med sjön. Jag fann en vacker, liten strand där jag lade mig ner. Om det hade varit varmt i luften hade jag gärna tagit ett bad.

 

Jag fortsatte sedan vidare och slog upp mitt tält precis intill sjön med utsikt över den och bergen, nära fyra personer som kom från USA, Kanada och Sydafrika. Jag hade träffat dem tidigare under dagen och de frågade om jag inte skulle tälta bredvid dem. Det var inga mygg där jag slog upp tältet vilket var väldigt skönt, dessutom tittade solen fram under hela kvällen vilket värmde skönt. Efter 8 timmars vandring var jag trött i benen och axlarna var ömma av ryggsäcken som vägde 25 kg. Det gick däremot bra att bära den och all min utrustning som jag hade med mig fungerade väldigt bra. Jag lagade lite lätt middag på kvällen och sov sedan ut till morgonen därpå.

DSCN3533.JPG
DSCN3501.JPG

Alesjaure - Vistas (Svamp) 19 km

Jag vaknade upp till lätt duggregn som slog mot tältet med en vacker utsikt över sjön och bergen. Jag lagade gröt till frukost och packade sedan ihop tältet och mina saker och gick bort till fjällstationen Alesjaure. Den låg beläget väldigt vackert i ena änden av sjön med vacker utsikt över bergen och forsen som rann ner mot Tjäkjta. Jag köpte lite fika och satte mig ner inomhus då det började regna. Efter en stund klarnade det upp och jag började då gå mot Vistas. Jag vek nu av från Kungsleden och gick öster ut, inåt bland bergen, då jag hört att den vägen skulle vara oerhört vacker. Det var lite brant i början, men sedan blev terrängen mer flack, om än lite kuperad med mestadels nedåtlutning. 

 

När jag gått drygt en timma kom jag runt ett krön och hela Vistasdalen öppnade då upp sig framför mig. Det var oerhört mäktigt och precis den typ av landskap som jag sett framför mig när man vandrar uppe i fjällen bland de höga bergen. Man fick faktiskt lite gåshud av utsikten över dalen. Bergen var höga på båda sidor, man såg renar uppe på fjällen som gick över snötäcken och glaciärer, stora och mindre vattenfall med smältvatten som samlades upp i forsen som rann längst nere i dalen där även träd och mycket blommor växte. Jag hade sådan tur att när jag kom in i dalen tittade solen fram genom molnen och genom hela dalen hade jag sedan strålande sol, om än mycket moln uppe kring bergstopparna.

IMG_4858.JPG

Under hela dagen mötte jag bara tre personer i Vistasdalen, jag var alltså där helt ensam nästan. Det var ett drömlandskap som jag gick igenom, precis vad jag alltid föreställt mig att fjällen ska vara när man vandrar. En bit ner i dalen mittemot en renvaktarstuga satte jag mig ner och lagade mat och vilade. En specialitet jag lagat är kokt pasta med en påse varma koppen och stekt korv, oerhört gott! Solen värmde skönt nere i dalen och jag lade mig ner på rygg efter maten och halvslumrade lite ett tag.

 

Då terrängen konstant sluttade lite neråt mot Vistas blev det mer och mer björkskog för varje kilometer som gick. Det innebar även att det blev mer mygg och väl framme vid fjällstationen i Vistas var det mygg överallt, en typisk norrländsk sommardag. Stugvärden där var väldigt trevlig och vi pratade länge om fjällen, corona och resor. Hon hade bott i Pakistan tidigare bland annat, hon sade att det påminde lite om fjällen här hemma, men att bergen där nog var ännu mäktigare. Efter ett tag gick jag vidare upp på fjället för att slå upp mitt tält då det var mindre mygg när man kom upp på kalfjället. Det tog cirka 30 minuter, men strax efter att jag lämnat Vistas mötte jag en älgko som var oerhört nyfiken och snäll. Den började gå efter mig och först, innan jag förstod att den bara var snäll, så undrade jag vad som nu skulle hända. När jag kom in i lite buskage så stannade den och väl uppe på kalfjället kunde jag inte se den längre. Jag fann en väldigt vacker tältplats med utsikt över hela dalen upp mot Nallo, bergen och den omgivande naturen var makalös. Jag var spänd på att vakna upp dagen därpå för att ligga i tältet på morgonen och se ut över dalgången.

"Efter någon timma kommer man in i en enorm dalgång med branta fjäll och glaciärer på båda sidor"

IMG_4681.jpg
DSCN3708.JPG
IMG_5005.JPG

Vistas - Nallo (Nål) 10 km

Strax innan klockan nio vaknade jag upp med en makalös utsikt över dalgången upp mot Nallo. Jag hämtade vatten i forsen och lagade frukost för att därefter vid klockan tio börja gå upp mot Nallostugan. Även idag var bergen och naturen oerhört vacker och mäktig som man gick igenom. Det var mycket smältvatten och på ett ställe hade jag lite problem att ta mig över forsen för det var så mycket vatten. Bitvis kikade solen fram och det duggade lite till och från. Uppe bland bergen kunde man se glaciärer och längst upp i Nallodalen helt snötäckta berg. Vid klockan 13 var jag framme vid Nallostugan och vandringen på 10 km och 400 höjdmeter gick således ganska snabbt. Jag satte mig i stugan som var tom på folk när det började duggregna utomhus. Jag torkade lite av mina kläder och först när jag åt lunch vid 15:30- tiden kom det två människor till stugan som skulle sova där.

 

Bakom Nallostugan fanns ett stort vattenfall, jag var nyfiken på att se vad som fanns ovanför vattenfallet så jag gick upp dit. Till min besvikelse var det massor med moln där, så det enda jag såg var en sjö, jag kunde bara ana de höga bergen som låg gömda bland molnen. Väl tillbaka i Nallostugan kollade jag på min fjällkarta och hittade en tvåbäddsstuga uppe i bergen som hette Unna Räites. Min tankte var att gå dit, men efter cirka 40 minuters vandring, intill sjön, började det regna lite lätt och jag var ganska trött i benen och huvudet så jag slog upp tältet där med vacker utsikt över Nallodalen. Precis när jag fått upp tältet började det ösregna, så jag läste då en bok och lyssnade sedan på en podcast tills jag somnade.

DSCN3793.JPG
DSCN3746.JPG

Nallo - Singi via Sälka (Topp mellan två branta dalar // Vattendelare) 19 km

Under natten sov jag hela 12h, jag var utvilad när jag vaknade men behövde uppenbarligen sova ut länge. Solen tittade fram bland molnen på morgonen och förmiddagen och återigen vaknade jag upp med en fantastisk utsikt över bergen. Jag tog det lugnt på morgonen och läste i min bok innan jag gav mig iväg mot Sälka. Väl uppe vid sjön efter cirka 20 minuter mötte jag två personer som jag träffat redan dagen innan i fjällstugan vid Nallo. De var väldigt trevliga och bara några år äldre än mig, med sig hade de en liten hund som verkade trivas ute på fjället. Sjön låg spegelblank och de snötäckta bergen speglade sig i den med den delvis blåa himlen ovanför.

 

Vi gick sedan vidare mot Sälka och det var en väg som på grund av snön inte var helt lätt att gå på då man gick igenom mycket snö, vatten och stora stenblock. Det mulnade på lite och blev kyligare. Efter cirka 4 timmar var vi framme vid Sälja fjällstation, den låg väldigt vackert nere i en dalgång som är tre mil lång. Jag lagade lunch vid turiststationen och gick sedan vidare mot Singi som var en lätt vandring på 9 km. Några kilometer innan Singi stannade jag och slog upp mitt tält med utsikt över Sälka.

IMG_5341.jpg

Fjällen är så olikt det Sverige som man är van vid att se, det liknar mer Anderna eller Himalaya. Oerhört mäktigt, man tror inte man är i Sverige utan i ett helt annat land.

IMG_5327.JPG

Singi - Kebnekaise (Kittel brant fjäll) 17 km

På morgonen när jag vaknade såg jag en bit bort några horn som stack upp, sedan kom det fler horn och jag kunde se kropparna på renar som kom gåendes på fjället. De stannade upp när de såg mig och satte sedan fart ner mot forsen. Cirka tolv renar sprang förbi, det var vackert. Vädret sprack upp och jag hade med mig solen i stort sett hela dagen, någon lätt regnskur kom på vägen mot Kebnekaise. Jag började med att gå förbi Singistugorna för att sedan ta mig upp mot dalgången som leder till fjällstationen vid Kebnekaise. Jag hade hört från stugvärden i Vistas att den sträckan, Singi till Kebnekaise, skulle vara en av de vackrare att gå, och det var den verkligen.
 

Efter ett par timmars vandring kom jag fram över en liten bergskant och likt Vistasdalen, öppnade denna dalgången upp sig med enormt höga berg. Det liknade verkligen Himalaya, oerhört häftigt. Jag satte mig ner en stund och vilade i dalgången. Jag gick sedan igenom den och precis innan man kom ut från den fick man teckning på mobilen, jag ringde då till mamma och pappa och åt sedan lunch nere vid forsen när jag kommit ut från dalgången. Jag trodde det mäktiga skulle vara över när man var ute ur dalgången, men då kom bergen som ligger framför Kebnekaise fram vilket var väldigt vackert. Jag hade tur med vädret då solen värmde skönt. Jag fortsatte sedan vidare mot fjällstationen och gick förbi ett vackert vattenfall över en hängbro. När jag närmade mig Kebnekaise hade folk slagit upp sina tält och det liknade verkligen en bas för bergsklättring i Himalaya. Det var häftigt med alla tälten, jag har inte sett något liknande tidigare.

DSCN4018.JPG
DSCN4033.JPG
DSCN3962.JPG

Jag fick ett delat rum med två andra personer på hotellet, men det var första och sista gången jag satte min fot där. Hotellet var mer av en finlandsfärja då folket som var där inte var där för att vandra utan enbart för att sitta i lobbyn och dricka öl. Många åkte dessutom helikopter från Nikkaloukta upp till Kebnekaise för att slippa vandringen på 19 km… Det var konstigt, för det var verkligen raka motsatsen mot vad jag hade trott på förhand. Jag åt ingen middag utan somnade ganska tidigt då jag bokat om min flygbiljett till morgondagen då vädret i Kebnekaise skulle vara dåligt de kommande dagarna. Min tanke från början var att gå upp på Kebnekaise, men om jag skulle göra det ville jag att det skulle vara bra väder så man fick någon belöning för den 6 timmar långa vandringen upp till toppen.

IMG_4482.JPG

Kebnekaise - Nikkaluokta (Vik) 19 km

05:45 vaknade jag och gick sedan strax därefter från Kebnekaise mot Nikkaloukta för att hinna med bussen som går från Nikka till Kiruna vid klockan 12. Vägen ner var vacker, men det var molnigt så jag såg inte så mycket av fjällen tyvärr. Efter 3 timmars vandring stannade jag för att laga lite frukost, jag mötte då en tjej och hennes golden retriever. Vi pratade ett tag och hennes hund var så trött, men så söt och glad när den såg mig. Jag hade verkligen velat ha med mig en hund ut på fjället som sällskap, det hade varit mysigt. Efter en stund när jag fortsatte gå mot Nikkaloukta mötte jag två andra tjejer, de var från Belgien och hade väl åkt till Sverige för det var ett av få länder som de kunde åka till nu. De var trevliga att prata med sista biten till Nikkaloukta.

 

I Nikkaloukta åt jag renskav med potatis och lingon till lunch, det var gott. Jag tog sedan bussen tillbaka till Kiruna och flög hem till Stockholm.

 

Den här veckan i fjällen har verkligen mött mina förväntningar som jag hade på förhand. Det är så olikt det Sverige man är van vid och mäktigt. Det var inte sista gången som jag var där uppe och vandrade kan jag säga. Det är skön avkoppling att vandra ensam bland bergen samt sova och laga mat utomhus i en veckas tid. Jag tycker fler borde åka upp dit och uppleva naturen, det liknar mer Anderna eller Himalaya än det Sverige som man annars brukar se

IMG_5510.JPG

Packning

Kläder

  • Strumpor x4 / kalsonger x4

  • Regnjacka / regnbyxa

  • Vandringströjor x3

  • Vandringsbyxor x2

  • Kängor

  • Dunjacka

  • Underställ merino

  • Vantar x2 / mössa

  • Joggingskor

Utrustning

  • Vandringsryggsäck

  • Mindre ryggsäck

  • Tält

  • Sovsäck / liggunderlag / kudde

  • Sittunderlag

  • Handduk

  • Vandringsstavar

  • Första hjälpen

  • Necessär

  • Toarulle / tvål / alcogel / voltaren / lypsyl

  • Solkräm/ myggmedel

  • Solglasögon/ keps / myggnät för ansiktet

  • Tändare / kniv / visselpipa

  • Karbinhakar / hopvikbar vattenflaska

  • Stormkök / gas 450 gram / metallbestick / kåsa / liten diskborste

  • Plastpåsar

  • Kamera / powerbank / laddare

Mat

  • Korv 1kg

  • Pasta x2 (alt. pulvermos)

  • Varma koppen (tomat, purjolök)

  • Havregryn

  • Russin 0,5kg

  • Choklad 1kg

  • Nötter

  • Saft 0,5 liter

IMG_5511.JPG
IMG_4789.JPG
DSCN3999.JPG
IMG_5501.JPG
IMG_5199.JPG
IMG_4718.JPG
DSCN3713.JPG
DSCN3578.JPG
IMG_5135.JPG

© 2023 by Marysol AB

bottom of page